Een spannend en vaak ontroerend moment, de eerste kennismaking met jullie hummeltje. Je kan je nog zo zwanger voelen, een bevestiging op het scherm zien is toch heel fijn. Hoe gaat zo’n eerste echo in zijn werk? Waar wordt op gelet tijdens deze echo? En hoe kan jij je hier het beste op voorbereiden? Na het lezen van deze blog ga jij goed voorbereid richting de eerste echo!
De termijnecho
De eerste echo wordt ook wel een termijnecho genoemd. Aan de hand van deze echo kan namelijk vastgesteld worden hoe lang je al zwanger bent en wanneer de vermoedelijk uitgerekende datum is.
Een echo kan op twee manieren worden gemaakt: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig).
Bij een uitwendige echo is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Drink 3 glazen water in het uur voor je afspraak. Bij een inwendige echo is het juist weer van belang dat de blaas helemaal leeg is. Ga voor de afspraak altijd nog even naar het toilet. Er bestaat natuurlijk altijd een mogelijkheid dat je slecht nieuws krijgt tijdens een echo. We raden daarom aan om geen oudere kinderen mee te nemen. Het kan voor een kind erg aangrijpend zijn als hun ouders slecht nieuws krijgen. Daarnaast is het fijn als jij je volledig kan focussen op de echo en het stellen van je vragen en je niet hoeft te ontfermen over een van je andere kinderen.
Waar letten ze op bij deze eerste controle?
Hartslag
In het begin van de 6e week zie je enkel een dooierzakje en foetale delen op een echo, maar nog geen hartactie. Enkele dagen later zie je het hartje op de echo heel traag kloppen en richting de zeven weken klopt het al duidelijk zichtbaar. Tijdens jouw termijnecho wordt dus gecontroleerd of ze het hartje zien en/of horen kloppen.
Meerling
Het kan in de familie zitten of het overkomt je gewoon, het krijgen van een meerling. Tijdens de echo wordt er gecheckt of je kan rekenen op één baby of dat er meer baby’s in jouw baarmoeder rond zwemmen. Bij een meerling krijg je van de verloskundige extra informatie over het verloop van je zwangerschap.
Innesteling
In uitzonderlijke gevallen, bij 1% van de zwangere vrouwen, kan de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvinden. Er is dan sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. We gaan daar natuurlijk niet vanuit, maar het is wel fijn dat dit even gecheckt wordt tijdens de echo.
Baarmoeder en eierstokken
Voor een zwangerschap met zo min mogelijk problemen is het belangrijk dat je eierstokken en baarmoeder er normaal uitzien. Zijn er afwijkingen te zien? Dan kan er direct een plan worden gemaakt om je zo goed mogelijk te begeleiden.
Voorbereiding eerste echo
Schrijf je vragen op
Op het moment zelf kan je helemaal overrompeld zijn van de beelden die je te zien krijgt en alle informatie die wordt verteld. Om ervoor te zorgen dat je niet met onbeantwoorde vragen blijft zitten, is het verstandig om deze van tevoren op te schrijven. Zorg ervoor dat je een pen meeneemt zodat je de gegeven antwoorden kan opschrijven. Deze kan je dan thuis nog eens rustig nalezen.
Lees je in
Het is allemaal al spannend genoeg en het is dan erg fijn als je weet hoe de eerste echo ongeveer in zijn werk zal gaan en wat je kan verwachten. Bij een kennismakingsgesprek krijg je vaak een informatiefolder mee. Lees deze goed door en check welke tips er worden gegeven voor de eerste echo!
Kleed je luchtig
Bij een echo is het vaak nodig om de buik te ontbloten. Het is fijn als dit dan makkelijk kan en je tijdens de echo geen last hebt van je kleding zodat jij je volledig kan focussen op de kleine op het scherm. Bij een inwendige echo kan een rok erg prettig zijn. Je voelt je dan iets minder bloot.
Aan het einde van de echo krijg je foto’s mee waarop beelden duidelijk zijn van jullie kleine ukkepuk. Foto’s die je zal koesteren! Met de mijlpaalkaart ‘de eerste echo’ kan je dit moment op een mooie manier vastleggen, ook te gebruiken in combinatie met ons zwangerschapsdagboek. Houd de echo voor je buik en de mijlpaalkaart ernaast. Ook een leuke en originele manier om de zwangerschap kenbaar te maken!