10 weken zwanger

10-weken-zwanger

Van kikkervisje naar mini mensje. Het staartje is met 10 weken zwanger helemaal verdwenen. Jouw baby is nu zo groot als een kers, zo rond de 3/4 cm. De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats, maar dit is nog niet alles!

10-weken-zwanger

De baby bij 10 weken zwanger
Deze week staat de ontwikkeling van het gezichtje centraal. Van binnen zijn de oortjes klaar. Tegen het einde van deze week zal het buiten oor zich ontwikkelen. Nu zitten ze nog laag op het hoofd, maar dit verschuift naar de juiste plaats naarmate het hoofd groeit. 

Ook de ogen van je kleintje zijn volop in ontwikkeling. De basis van de optische structuur zit nu op zijn plaats en de oogleden beginnen de ogen te bedekken, die zich nog aan weerszijden van het hoofd bevinden.

Maar dat is nog niet alles. Het neusje krijgt reliëf, het bovenlipje wordt gevormd en het begin van de tandbultjes zijn zichtbaar. Het hartje wordt ook steeds sterker en klopt nu regelmatig, met zo’n 150 hartslagen per minuut. 

En nog heel even geduld. De geslachtsorganen gaan zich vanaf 10 weken ontwikkelen, dus heel binnenkort weet jij of er een klein jongetje of meisje in je buik groeit! 

Jij bij 10 weken zwanger 
Geen paniek… Je hebt geen last van opvliegers, het is heel normaal dat je het wat warmer hebt. Bij 10 weken zwanger neemt namelijk het bloed dat door je lichaam stroomt toe. Er is extra volume nodig om bloed te leveren voor je baarmoeder en moederkoek.

Je baarmoeder is bij 10 weken zwanger zo groot als een sinaasappel en je zult gaan merken dat kleding wat strak komt te zitten. Een goed excuus om te gaan shoppen, toch? 

Wat minder goed nieuws is dat je in deze fase vaak het meeste last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid, omdat het hormoon HCG op zijn hoogst is. Daarnaast ervaren veel zwangere vrouwen in deze periode een verstopte buik. Dit wordt obstipatie genoemd en is heel normaal tijdens een zwangerschap. De darmen, die nu langzamer werken, zorgen hiervoor. Maar hierdoor kunnen jij en je baby wel alle nodige voedingsstoffen beter opnemen! Je kunt je opgeblazen en verstopte gevoel wat verminderen door veel vezels te eten, uit bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten, en fruit.

Snel weer terug naar het goede nieuws. De kans is groot dat na deze week de klachten langzaam af zullen nemen en je steeds weer meer energie krijgt. Je mag ook stoppen met het slikken van foliumzuur. Waarom? De hersentjes en het ruggenmerg zijn nu aangelegd. Multivitaminen met foliumzuur kun je tot het einde van de zwangerschap blijven gebruiken.

jij-10-weken-zwanger

Handige to-do’s om op te pakken

  • Zorg voor een goede circulatie! Alles wat je nu doet om je bloedsomloop te verbeteren, zal je later in je zwangerschap helpen om spataderen te voorkomen. Elke dag wandelen, op je linkerkant liggen, je benen omhoog leggen (met ondersteuning voor je knieën), zitten zonder je benen te kruisen, helpt allemaal te voorkomen dat je bloedsomloop vertraagt.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar. 
  • Bespreek met je verloskundige de prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
  • Regel indien nodig tijdig kinderopvang voor als je weer wilt gaan werken na je zwangerschap; veel kinderopvangorganisaties hebben wachtlijsten.
  • Zorg dat je voldoende slaap en rust krijgt. 
  • Vergeet niet om een foto te maken met de mijlpaalkaart 10 weken zwanger!
De waardering van www.lifestyle2love.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 600 reviews.