20 Weken zwanger

20-weken-zwanger

Wauw, je bent alweer op de helft van je zwangerschap. Voor je het weet heb je een kleine in de wieg liggen. Het leuke is dat je vanaf de 20 weken echo zeker weet welk kleurtje je de babykamer kan geven, mocht je nog niet een pretecho hebben gehad. Bij 20 weken zwanger is het geslacht van de baby namelijk heel duidelijk te zien! Voor welke kleur ga jij? 

20-weken-zwanger

Baby bij 20 weken zwanger

Zwemt er een klein meisje bij jou in de buik? Dan is het een leuk weetje dat ze nu al 2 miljoen eicellen aan haar eierstokken heeft. Bij een jongetje vindt tijdens deze periode de daling van zijn testikels plaats. De genitaliën zijn zich nu dus echt aan het ontwikkelen. 

Een ander weetje is dat de kleine steeds meer vruchtwater gaat drinken. Hiermee bereid hij zijn verteringsstelsel voor op het drinken van melk. Door zijn spijsvertering op gang te brengen, begint hij met het produceren van meconium. Een wat gek woord, maar het betekent de eerste ontlasting van je baby. En geloof me, die eerste poepluier is geen feestje. Deze ontlasting is namelijk anders dan anders, het is zwart en kleverig. 

Wat dan wel weer erg leuk is, is dat je de baby veel meer zal voelen bewegen. De baby beweegt ongeveer 20 keer per dag. Een echte druktemaker dus! Zo zal je de ene keer een handje voelen en de andere keer weer een voetje. 

Jij bij 20 weken zwanger

Waar mensen eerst niet durfden te vragen of je zwanger was, liegt je buik er nu niet meer om. Je bent ongeveer 6 kilo aangekomen nu en iedere week zal daar een halve kilo bijkomen. Het is nu zelfs zo dat de verloskundige aan buik kan voelen hoever je bent in de zwangerschap. En bij 20 weken zwanger zit je baarmoeder tot aan je navel. Ook die is dus flink gegroeid!

Je hebt geen last meer vaak van de eerste kwaaltjes zoals misselijkheid. Wel komt er in deze periode moeite met slapen bij. Als jij beweegt, wieg je de kleine namelijk in slaap.  De kleine wordt dus actief op het moment dat jij weinig tot niet beweegt.

Je eet nu dan ook echt voor 2, alleen gebruik dit niet als excuus om ‘slechte’ dingen veel te eten. Probeer echt gezond te eten, neem voldoende rust en blijf bewegen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn fijn activiteiten om te doen en erg goed voor je. Je kan binnenkort ook starten met een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld zwangerschapsgym of zwangerschapsyoga. Hier ben je in beweging en je ontmoet meteen andere zwangere vrouwen.

20-weken-zwanger

Handige to-do’s om op te pakken

  • Organiseer een gender reveal party waarbij je bekend maakt wat het geslacht van de baby is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het snijden van een taart waarbij de vulling roze of blauw is of door het doorprikken van een ballon die gevuld is met roze of blauwe confetti. Genoeg leuke manieren om er een echt feestje van te maken! 
  • Je kan van start met het inrichten van de babykamer. Het is fijn om deze op orde te maken als je buik nog niet al te veel in de weg zit. 
  • Ben je van plan om een 22-weken prik te nemen? Plan hiervoor dan alvast een afspraak in. Deze vaccinatie beschermt je baby de eerste twee maanden na de geboorte tegen kinkhoest. Met deze prik worden de antistoffen via jou doorgegeven, wat jouw baby één vaccinatie zal schelen na de geboorte.
De waardering van www.lifestyle2love.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 623 reviews.