Een schopje, een stootje… Het is eindelijk zo ver. Bij 18 weken zwanger is het mogelijk dat je de kleine in je buik voelt bewegen. Hij is er dan ook de hele dag heel druk mee. Zo bijzonder!
Baby bij 18 weken zwanger
Verveling kent jouw baby niet bij 18 weken zwanger. Hij is hard aan het trainen voor het moment dat hij jouw baarmoeder verlaat. Zwemmen, oefenen met ademhalen, slikken en zuigen… Hij is er maar druk mee! En het leuke is dat jij deze bewegingen kan voelen. Je hoeft je niet druk te maken als het niet zo is, want helaas geldt dit niet voor iedere zwangere vrouw.
De zwangerschap is niet alleen voor jou vermoeiend, maar ook zeker voor de kleine. Al die ontwikkelingen, het is niet niks om een mensje te worden! Het is dus niet zo gek dat hij af en toe gaapt. Met een beetje geluk kan je dit zelfs zien op de pretecho.
Een andere leuke wetenschap is dat dit de week is waarin jouw kleintje een uniek kenmerk ontwikkelt, namelijk zijn vingerafdruk. De vetkussentjes die op de vingertoppen en tenen ontstaan zullen zich langzaam schikken in de karakteristieke wervelende lijnen.
Je baby is bij 18 weken zwanger ongeveer 13,5 cm en is te vergelijken met een paprika en het is zo zwaar als een portemonnee (ligt er natuurlijk wel aan hoe goed gevuld deze is :)).
Jij bij 18 weken zwanger
Was dat de kleine die je voelde of waren het gewoon je darmen? Misschien dat je dit gevoel al eerder hebt ervaren, maar nu je het herkent, weet je het zeker: het is je baby! Het voelt nu nog alsof je baby zachtjes aan de binnenkant van je buik aait. Geniet vooral hier nog even van, want over een paar weken heb je het idee dat tie aan het kickboksen is.
De fase dat mensen twijfelen of je wat kilo’s bent aangekomen, is voorbij. Het is nu duidelijk zichtbaar dat je zwanger bent. Niet zo gek, want jouw baarmoeder is nu zo groot als een meloen. Door je groeiende baarmoeder verschuift het zwaartepunt in je lichaam. Je onderrug wordt naar voren getrokken terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt. Daarnaast worden je gewrichten in deze periode soepeler. Je kan hierdoor behoorlijk last hebben van rugpijn! Een paar tips die hiertegen kunnen helpen, zijn:
- Draag geen zware tassen, verdeel het bijvoorbeeld over meerdere tassen;
- Strijken kan ook zittend;
- Strek je rug, kantel je bekken enigszins en maak jezelf lang;
- Draag schoenen met een lage hak;
- Als je de neiging hebt om onderuit te zitten, gebruik dan eventueel een kussentje in je rug om jezelf te dwingen rechtop te zitten.
Een andere bijkomstigheid bij 18 weken zwanger is dat je al wat vocht kan vasthouden. Je handen en voeten kunnen hierdoor wat opgezwollen raken en misschien dat je gezicht wat voller lijkt. Zorg vooral dat je voldoende rust pakt, maar ook voldoende beweging. Voor je gezicht kunnen schijfjes komkommer op je ogen wonderen doen. Wees vooral niet te kritisch op jezelf, veel mensen zullen je juist complimenteren met je uiterlijk. Ze vinden dat je jonger en gezonder oogt.
Handige to-do’s om op te pakken
- Probeer meer voedsel binnen te krijgen dat rijk is aan omega 3. Omega 3-vetzuren zijn cruciaal in de ontwikkeling van je baby’s zenuwstelsel. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het ook jouw immuunsysteem een handje kan helpen en zelfs depressie of neerslachtigheid kan verminderen. Voedsel dat van nature rijk is aan omega 3 is: zalm, vette vis, lijn- en raapzaadolie, plantaardige margarine, broccoli en walnoten.
- Begin vast met het nadenken over babynamen!
- Verzamel boekjes die je aan je kindje kunt voorlezen, nu én na de geboorte.
- Leer om te gaan met ongevraagd advies. Iedereen, van je schoonmoeder tot vreemden op straat, lijkt zich geroepen te voelen om je advies te geven over jouw zwangerschap. Wees je ervan bewust dat jij jouw persoonlijke uitdagingen en keuzes niet hoeft te verantwoorden naar iemand anders. Het is jouw lichaam en jij weet wat je voelt! Probeer voor ogen te houden dat iemand anders het goed bedoeld en dat ze met je meeleven. Wimpel het netjes af met een ‘Dankjewel, ik zal eraan denken’.