16 weken zwanger

16-weken-zwanger

De baby is nu 10 centimeter lang en weegt 130 gram. De baby kan nu licht en donker onderscheiden, maar de ogen zijn nog wel dicht. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt bij 16 weken zwanger. 

baby-16-weken-zwanger

Baby bij 16 weken zwanger
Het optillen van het hoofd, het openen van de mond, wenkbrauwen optrekken, voorhoofd fronsen en het op en neer bewegen van de borst en buik. Je leest het goed, jouw baby krijgt steeds meer herkenbare trekjes. 

Iets anders wat om de hoek komt kijken bij 16 weken zwanger heet vernix caseosa. Je baby krijgt een witte, vettige substantie op zijn rimpelige huid. Dit bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie. Het heeft wel iets weg van was. Deze substantie beschermt je baby tegen schadelijke stoffen die in het vruchtwater kunnen zitten. 

Vanaf nu kan je ook gerust gaan praten tegen de baby, want zijn oortjes werken. Zorg ervoor dat jouw stem zijn favoriete geluid wordt! En hoe leuk is de wetenschap dat hij misschien wel duimend naar je ligt te luisteren? In de 16e week ontwikkelt jouw kleintje namelijk zijn zuigreflex en is hij in staat om zijn duim in zijn mond te stoppen. 
Je baby wordt trouwens geboren met verschillende primitieve reflexen, zodat hij ook buiten je veilige baarmoeder kan overleven.

foetus-16-weken-zwanger

Jij bij 16 weken zwanger
We schetsen eerst het mooiste scenario Je hebt weer energie en straalt als nooit tevoren! Je haar en je huid glanzen en je hebt een gezonde blos op je wangen. We hebben het hier over de gelukkige zwangere vrouw met een zwangerschapsgloed. 

Helaas is er ook een iets minder mooi scenario. Sommige vrouwen hebben last van acne, eczeem en andere huidproblemen die de kop opsteken. 

Zwangerschapsgloed of niet, je kan nog steeds verrast worden door onverwachte (en vooral ongewenste) zwangerschapssymptomen. Een vaak voorkomend kwaaltje is een verstopte neus. De oorzaak is de combinatie van hormonale veranderingen en een verhoogde bloedtoevoer naar je slijmvliezen. Als je hier veel last van hebt, kan je regelmatig een bloedneus krijgen. 

Bij 16 weken zwanger heb je niet alleen maar last van kwaaltjes. De doorbloeding in je lichaam is beter, en dat geldt ook voor je geslachtsorganen. Daardoor kun je eerder opgewonden raken en meer zin in sex hebben dan anders. Misschien voel je je met je rondere borsten en wat ronde buik ook wel sexy: nog een reden waarom je meer zin kunt hebben om te vrijen. En laten we gelijk je angst wegnemen. Je hoeft niet bang te zijn dat door te vrijen je baby wordt beschadigd. 

Handige to-do’s om op te pakken

  • Zwangerschapscursus doen om zo in beweging te blijven, te leren ontspannen, maar ook om spieren die het meest belast worden in de zwangerschap te versterken. 
  • Pretecho nemen als je niet meer kan wachten tot de 20-weken echo. Deze wordt helaas niet vergoed. 
  • Controles inplannen. Als de zwangerschap voorspoedig verloopt heb je tot aan de bevalling in totaal zo’n dertien controles. Tot en met de vierentwintigste week ga je eens per vier weken naar de praktijk. Tot en met de dertigste week eens per drie weken en tot en met de zesendertigste week eens in de twee weken. Vanaf de 36e week ga je wekelijks voor controle. Hoe fijn als deze al met hoofdletters in je agenda staan geschreven? 
De waardering van www.lifestyle2love.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 623 reviews.