Eerste keer doorslapen van je baby
Een van de grootste veranderingen in je leven met de komst van een baby is je eigen slaappatroon. Je maakt kortere nachten, hebt gebroken nachten, wordt eerder wakker en gaat vaak ook later naar bed omdat je kindje nog een voeding nodig heeft. Niet gek ook dat je als jonge ouder uitkijkt naar het moment dat je baby voor het eerst doorslaapt.
Dag- en nachtritme
Wanneer een baby pasgeboren is kent het nog geen dag- en nachtritme. Dit is iets waar hij geleidelijk aan moet wennen. Omdat je baby over het algemeen om de 3 uur gevoed moet worden is dat ook het maximale aantal uren dat hij slaapt. Biologisch gezien kán een baby dus helemaal niet doorslapen, want hij heeft zijn voeding echt nodig. Na een week of zes is het mogelijk om wat meer tijd tussen twee voedingen te hebben (lees ’s nachts) en kan je baby dus langer slapen. Echter verschilt het echt per baby hoe snel dat gaat.
Wat is doorslapen?
Voor jou als ouder voelt het wellicht pas als doorslapen wanneer je acht uur achter elkaar kunt slapen. Voor een jonge baby is echter 5 à 6 uur al doorslapen. Dus slaapt je baby van 00.00 uur tot ongeveer 5 à 6 uur in de ochtend dan slaapt je kindje dus al door. Ook al voelt dat misschien voor jou niet zo. Gaat je kindje al richting het jaar dan is zo’n acht uur slapen zeker een mogelijkheid. Nachtvoedingen zijn dan ook niet meer nodig.
Tips om het doorslapen van je baby te stimuleren
Helaas heb je zelf niet in de hand wanneer en hoe lang je baby doorslaapt. Echter kun je wel ideale voorwaarden scheppen, wat eventueel kan helpen bij het doorslapen.
- Zorg voor een rustige en prikkelarme slaapomgeving
- Creëer een fijn bedritueel
- Gebruik een slaapzak (vooral bij beweeglijke baby’s heel fijn)
- Maak onderscheid tussen dag en nacht
- Houd je baby overdag niet wakker. Dit werk alleen maar averechts.
- Herken vermoeidheidssignalen als gapen, in de ogen wrijven en staren.
Heeft jouw baby voor het eerst doorgeslapen? Gebruik dan onze mijlpaalkaarten om dit vast te leggen!