8 weken zwanger

mijlpaalkaarten

Waarschijnlijk begint het steeds meer tot je door te dringen dat je echt zwanger bent. De eerste 8 weken zitten er al op en jouw baby is geen embryo meer. Hij gaat steeds meer op een mini-mensje lijken. Hoe leuk zou het zijn om even naar binnen te kunnen kijken om de foetus te zien? 

De baby bij 8 weken zwanger

baby-8-weken

Het kikkervisje is nu echt verleden tijd en de foetus begint zich steeds verder te ontwikkelen. Bij 8 weken zwanger zijn de spieren al zo ver ontwikkeld dat de kleine kan bewegen. Met kleine schokjes komen de armen en benen in beweging en kan hij zelfs wriemelen met zijn handen. Het klinkt nu heel wat, maar de handen zijn nog niet groter dan een erwt. Helaas voel je nog niks van al deze bewegingen, maar het is wel zichtbaar op de echo! 

Naast dat de spieren zich ontwikkelen, wordt jouw kleine ook met de minuut slimmer. Iedere minuut worden er namelijk 100 hersencellen aangemaakt. Het hoofd is in deze periode ook aanzienlijk groter dan het lijf. Het is de helft van de totale lengte. 

En als laatste wordt er hard gewerkt aan het geslacht. Bij een jongen ontstaan de testikels, bij een meisjes de eierstokken. Vanaf het moment van de bevruchting, is al bekend of je baby zal uitgroeien tot een jongen of meisje. Binnen een paar weken is het verschil ook zichtbaar.

Jij bij 8 weken zwanger 

Heb je het idee dat je uit je beha’s knapt en dat geen enkele broek meer dicht kan? Dat is niet zo gek en ligt absoluut niet aan jou! Jouw melkklieren beginnen namelijk te groeien ter voorbereiding op de borstvoeding. En jouw baarmoeder is natuurlijk ook lekker aan het groeien zodat er voldoende ruimte is voor de kleine. Bij 8 weken is de baarmoeder zo groot als een softbal. 

Vergeet niet dat je lichaam momenteel voor twee werkt en dat vergt veel energie. Het is dus niet zo gek als je in de middag even een dutje moet doen om bij te komen. Gun jezelf en je lichaam deze rust ook.       

Word iedereen al gek van de opmerking ‘eerst nog even naar de wc, hoor’? Het hoort er allemaal bij. In het eerste trimester groeit je baarmoeder tegen je blaas aan. Er komt hierdoor meer druk op je blaas te staan wat ervoor zorgt dat je vaker moet plassen. 

En aan de andere kant zal je ervaren dat de grote boodschap een stuk lastiger is. Veel zwangere vrouwen hebben last van obstipatie. Hoe je dit kan proberen te voorkomen? Drink voldoende water, eet regelmatig en genoeg vezels en ga naar het toilet als je de aandrang voelt. 

En dan het meest bekende kwaaltje onder de zwangere vrouwen; (ochtend)misselijkheid. Misschien is het een troost dat dit vaak minder wordt rond de 4e maand van de zwangerschap. Hoewel je misschien denkt dat je beter niet kan eten zodat je ook niet kan overgeven, is het toch wel verstandig om te doen. Eet regelmatig kleine hoeveelheden, eet en drink bij het opstaan meteen iets licht verteerbaars, sla pittig, zuur, zwaar en vet eten over en kies liever voor hartig eten. En dan nog een niet zo bekende tip; eet het binnenste van stokbrood of een pistoletje. Het witte binnenste werkt als een spons in je maag. Het neemt de maagsappen op, waardoor je misselijkheid minder wordt.

Handige to-do’s om op te pakken

In beweging blijven

Tijdens de bevalling kan je alle extra spierkracht wel gebruiken en het is daarom goed om zo snel mogelijk te beginnen met bewegen. Een makkelijke oefening die je ook thuis kan doen, zijn squats. Goede oefening om je dijen strakker en sterker te krijgen! Daarnaast vallen zwangerschapsyoga en zwangerschapspilates ook vaak in de smaak bij zwangere vrouwen. 

Ben je bang dat beweging een miskraam kan opwekking? Dat is absoluut niet het geval! Vergis je niet; hoe klein en kwetsbaar het vruchtje ook is, het zit stevig verankerd in je baarmoeder. Het laat echt niet zomaar los.

Voeding

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om te stoppen met alcohol, drugs en roken. Daarnaast zijn er enkele producten die je beter niet meer kan eten zoals rauw ei, rauwe kiemgroente en gerookte vis. Het is belangrijk dat je alle soorten vitamines tot je neemt zodat de baby genoeg bouwstoffen binnenkrijgt om te groeien. Ga er dus eens goed voor zitten om uit te zoeken wat je beter wel of niet kan eten om zo goed voorbereid naar een supermarkt te kunnen! 

Kraamzorg

Op het moment dat jij bevallen bent, krijg je altijd een paar dagen kraamhulp. Vooral bij een eerste kind is het erg fijn om deze ondersteuning te krijgen. Begin al wat om je heen te kijken naar organisaties die aansluiten bij jouw normen en waarden. 

Hoe ga je het grote nieuws kenbaar maken?

Het liefst schreeuw je het natuurlijk van de daken dat je zwanger bent. De meeste zwangere stellen wachten wel tot na de 12e week van de zwangerschap. Dan ben je over het ‘kritieke’ punt. Je kunt natuurlijk al wel vast ideeën verzamelen hoe je het kenbaar wilt gaan maken. Pinterest is een handige inspiratietool hiervoor! 

Bestel de mijlpaalkaarten en/of zwangerschapsdagboek

Een zwangerschap bestaat uit heel veel bijzondere en mooie mijlpalen. Momenten die je graag achteraf nog eens wilt herbeleven. Hoe leuk is het dan om deze vast te leggen? Gebruik daarvoor onze mijlpaalkaarten ‘Hoera ik ben zwanger’ eventueel ook in combinatie met een zwangerschapsdagboek

zwangerschapsdagboek en mijlpaalkaarten
De waardering van www.lifestyle2love.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 623 reviews.