14 weken zwanger

14-weken-zwanger

Je gaat het zwanger zijn steeds leuker vinden. Het tweede trimester wordt door de meeste zwangere vrouwen als de ‘bloei’ van de zwangerschap ervaren. Bij 14 weken zwanger nemen de kwaaltjes af en je kan eindelijk met iedereen praten over het wondertje in je buik. De grootste zorgen liggen achter je aangezien de kans op een miskraam veel kleiner is geworden en je kan gaan nadenken over de babykamer. 

baby-14-weken-zwanger

Baby bij 14 weken zwanger

Je baby is nu ongeveer 8 cm en weegt circa 60 gram. Dit is te vergelijken met een perzik. Het geinige is dat de huid van je baby ook lijkt op een perzik. Er groeien namelijk zachte donshaartjes op het lijfje van je kind. De meeste van deze haartjes verliest hij weer vlak voor de geboorte. De haartjes zorgen er nu voor dat je kindje warm blijft en beschermen tegen infecties.

Het hoofd van de foetus is net zo groot als de rest van het lichaam. Gelukkig is dit niet meer het geval bij de bevalling. Dan is het hoofd nog maar een kwart van zijn lichaam.  Vooral het lichaam gaat het tweede trimester hard groeien om de verhoudingen recht te trekken. 

Het hoofdje wordt ook steeds menselijker. De oren krijgen meer vorm en zitten ook bijna op de definitieve positie. Op het puntje van de neus ontstaan neusgaten en ook zijn tong en gehemelte ontwikkelen zich. Je baby begint met het slikken van vruchtwater en alle vitale organen zitten op hun plek en beginnen te werken.

Jij bij 14 weken zwanger

Nee, je bent niet heel veel kilo’s aangekomen, dat kleine bollinkje is al een heus zwangerschapsbuikje. De bovenkant van je baarmoeder zit nu namelijk boven je schaambeen en kan je buik iets naar voren duwen. Dit is het eerste echt zichtbare bewijs van een zwangere buik! Zie jij nog niks? Maak je geen zorgen. Die mooie, zwangere buik komt écht nog wel! 

Jouw buik is niet het enige wat toeneemt. Veel zwangere vrouwen ervaren grotere borsten. In het tweede trimester zijn ze gelukkig niet meer zo gevoelig, maar de kans dat je andere beha’s moet kopen, is heel groot. Er zijn zwangerschapsbeha’s die goed ondersteunen en ook de ruimte hebben zodat je borsten nog wat kunnen groeien. 

Handige to-do’s om op te pakken

  • De 20 weken echo inplannen. 
  • Heb je de termijnecho gehad? Dan kan je aan de slag met het regelen van kraamzorg. Kijk op de website van je verloskundige voor de namen van kraamzorgbureaus waarmee zij intensief samenwerken. Kies je voor deze bureaus, dan ben je verzekerd van goed op elkaar afgestemde zorg. Het is altijd goed om bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben met de kraamzorg van jouw keuze.
  • Zwangerschapskleding kopen. 
  • Inschrijven voor een zwangerschapscursus. Als je dit van plan bent, is dit hét moment, want de meeste cursussen zitten snel vol. De meeste zwangerschapscursussen beginnen rond de 24-28 weken, maar er zijn er ook genoeg waar je al terecht kunt met zo’n 15 weken zwangerschap.
De waardering van www.lifestyle2love.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 570 reviews.