12 weken zwanger

12-weken-zwanger

Je kunt even opgelucht ademhalen. Het eerste spannende trimester zit erop en het risico op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Voor de meeste vrouwen is 12 weken zwanger een echte mijlpaal! 

Baby bij 12 weken zwanger
Hoe groot is nu eigenlijk je baby bij 12 weken zwanger? Jouw baby steekt momenteel al zijn energie in het groeien, omdat alle organen zijn aangelegd. In de afgelopen 3 weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Jouw mini mensje is nu ongeveer 6 cm groot en dit is te vergelijken met een pruim. Het groeit niet alleen in lengte. De vingers en tenen hebben zich nu helemaal gevormd en er komen ook al nageltjes aan. 

Het hoeveelheid vruchtwater neemt ook steeds meer toe. Dit is voor de foetus van levensbelang. Het zorgt ervoor dat hij zich kan bewegen en het werkt als een stootkussen. Val je een keer, of stoot je per ongeluk je buik, dan merkt je baby daar weinig tot niks van. Een geruststelling, toch? Een andere mooie eigenschap van het vruchtwater is dat het de baby leert om te slikken en drinken. 

Jij bij 12 weken zwanger
Dat de baby hard aan het groeien is, merk jij ook! De kans dat je een broek nog makkelijk aankrijgt, is heel klein. Jouw buik groeit in een duizelingwekkend tempo. En dit is een mooi ezelsbruggetje naar een van de kwaaltjes. Veel zwangere vrouwen zijn af en toe duizelig of hebben het gevoel dat ze bijna flauwvallen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken! Er gaat extra bloed naar de baby en dit kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer in jouw lichaam en de hersenen. Probeer de duizelingen te voorkomen door voldoende te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Een andere ontwikkeling in jouw lichaam is de placenta. Deze neemt bij 12 weken zwanger de rol van de dooierzak over. Vanaf nu krijgt je kindje tot aan de geboorte voeding via de placenta.  

Handige to-do’s om op te pakken

  • Je bent nu door de eerste spannende weken heen. Het is bijna zover dat je het nieuws van de daken mag schreeuwen. Het is dus verstandig om op het werk de juiste persoon in te lichten dat je zwanger bent voordat deze het via via hoort en je kan gaan nadenken hoe je het grote nieuws naar buiten wilt brengen!
  • Bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist. Misschien niet iets waar je als eerste aan denkt, maar het is heel belangrijk! Een tandvleesontsteking kan onder andere leiden tot vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, dus laat je tandarts zeker je mondgezondheid in de gaten houden.
De waardering van www.lifestyle2love.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 569 reviews.