Tips om je baby te helpen met leren zitten

Wanneer baby zitten

Tussen de 6 en 9 maanden leren de meeste baby’s om te zitten. In de maanden daarvoor ligt je kindje vooral op zijn rug of op de buik. Er gaat een hele nieuwe wereld open wanneer je kindje kan zitten. Het is dan ook echt een prachtig mijlpaal welke je als ouders zeker vast wilt leggen.

Leren zitten

Het is echter een hele kunst om zelfstandig te gaan zitten als baby zijn. Er zijn sowieso eerst een aantal andere vaardigheden die je kindje onder de knie moet hebben. Denk hierbij aan het rechtop houden van het hoofdje en het omrollen van zijn lijfje zowel van buik naar rug als andersom.

Omdat vooral het balans houden in het begin nogal moeilijk kan zijn is het goed om altijd een veilige omgeving te creëren voor je baby. Denk bijvoorbeeld aan een zachte ondergrond en omring je kindje met kussens. 

Zelfstandig zitten

De meeste kinderen leren tussen de 7e en de 13e maand om zelfstandig te gaan zitten. Zodra de spieren in de rug, het bovenlichaam en de nek genoeg zijn ontwikkeld om het lichaam omhoog te houden. De meeste baby’s gaan vanuit de buikligging eerst met de borst omhoog totdat ze op handen en knieen zitten en laten daarna de billen naar achter vallen zodat ze zitten. Vooral in het beginnen hebben ze dan wel nog ondersteuning nodig van de armpjes. Maar uiteindelijk leren ze zonder ondersteuning balans houden. 

Tips om je baby te helpen met zelfstandig zitten

Om goed en zelfstandig te kunnen zitten is het goed om aandacht te besteden aan de spierontwikkeling. Dit kun je doen door allerlei leuke spelletjes. 

  • Laat je kindje zoveel mogelijk op de buik spelen. Hiermee traint hij alle spieren die hij nodig heeft om te zitten. 
  • Heeft je kindje moeite met de balans tijdens het zitten houd dan de handjes vast en zing bijvoorbeeld samen liedjes terwijl je bewegingen maakt. 
  • Wat ook leuk is om je baby vanuit de rugligging zachtjes aan de armen omhoog te trekken tot zit. Uiteraard gepaard met gekke bekken en geluidjes. 
  • Hop paardje hop. Je kindje op schoot met het gezicht naar je toe en dan zingen “zo gaat een damespaard, een damespaard gaat zo…”. Uiteraard houd je jouw baby vast terwijl je dit doet.

Op welke leeftijd ging jouw baby voor het eerst zelfstandig zitten? Leg deze mijlpaal vast met onze Baby Mijlpaalkaarten!

De waardering van www.lifestyle2love.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 570 reviews.